RSD Jótékonysági evezős túra

elhalasztva 2021. szeptemberre

Szervező: SIÓSUP ( Siófoki Triatlon Klub) www.siosup.hu

Képviselő: Károlyi János tel.: +3630 6475532 email: karolyijk@gmail.com

A rendezvény célja: hogy mi „Balatoniak”a magunk eszközeivel segítsük a RSD-on történt olajszennyezés miatt sérült élővilág mielőbbi rehabilitációját. Hogy felhívjuk a figyelmet a felszín alatti- és felszíni vizeink és élőviláguk védelmének a fontosságára.

Mottónk: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” (David Browertől származik.)

A túra: tervezetten kb.8km, de 4 km-es távnál, Tihanyban a Balatoni Limnológiai Intézet területén tartunk egy rövid pihenőt. A parton evés, ivás, stb. Lesz egy rövid előadás a Balaton élővilágáról, jelenlegi hasznosításáról és a minket érintő víziközlekedés szabályokról. Ezek után indulunk vissza Balatonfüredre.

Ami fontos:

Ez egy szervezett túra, tehát senki nem indulhat rajta saját felelőségére!

 1. Minden indulónak el kell fogadnia a túra általános és egyedi szabályait
 2. Az általános szabályok betartásáért a túra szervezője/vezetője felel, az 57/2011.(XII. 22.) NFM rendelettel közzétett hajózási szabályzat (HSZ) szerint
 3. az indulók maguk gondoskodnak a HSZ szerinti kötelező felszerelés meglétéről (aki nem tudja hívja fel Károlyi Jánost)

A túra egyedi szabályai:

 1. 18 éven aluli személy csak szülői engedéllyel indulhat (szülői nyilatkozat)
 2. minden induló legyen képes legalább a táv megtételére, azaz legyen legalább minimálisan gyakorlott az általa használt eszközön, legyen egészséges, és bírjon megfelelő állóképeséggel
 3. minden induló rendelkezzen legalább úszássegítő eszközzel, amit vízisporteszközön (kajak) mindenkinek, csónakban (csónak és kenu), fürdőeszközön (SUP) minden 18 év alatti személy köteles viselni. SUP-pon mindenki köteles viselni a bokapántot!
 4. minden fürdő- és vízisporteszközön, csónakon, kenun stb. legyen legalább egy db minimum 8 méter hosszú és minimálisan 5 mm átmérőjű kötél!
 5. mindenki kellő mennyiségű és minőségű folyadékkal kezdje el a túrát
 6. gondoskodjanak az indulók a saját szem- és bőrvédelmükről
 7. talán felesleges „mondani”, aki nem tud úszni , az nem indulhat a túrán

A szervezők biztosítják:

 • indulási, pihenési területet és persze a végállomást is
 • kísérő(mentő)hajót személyzettel ( a hajón elhelyezhető az indulók felszerelésének egy része pl:víz)
 • igény estén SUP deszkát, evezőt, mentőmellényt

Indulás/gyülekezés helyszíne:

Balatonfüred, Hajógyári kikötő

Érkezés a helyszínre:

2021.05.22-én 09:00-10:00 óra között

A program röviden:

 1. 10:00-10:10 rövid eligazítás, tájékoztató
 2. 10:10-10:20 a felszerelés ellenőrzése, (utolsó lehetőség mindenkinek, hogy felkeresse a mosdót!)
 3. 10:30 indul a túra a tájékoztatón elhangzottak szerint

A part mellett haladva (a parttól kb.200-500 méteres távolságon belül) indulunk déli irányába.

Szélmentes időben kb.11:00-11:20 órakor érhetünk a limnológiai intézet kikötőjébe. Ott a túravezető jelzése szerint partra szállunk és tartunk egy rövid pihenőt.

Várhatóan 12:30 órakor ismét vízen leszünk és indulunk vissza balatonfüredi végállomásunkra, ahova 15:00 óra körül érkezhetünk meg. 

Fontos, hogy a résztvevők közel egy csoportban haladjanak, függetlenül eszközük sebességétől, fizikai állóképességüktől. ( a gyorsak cirkálhatnak a többiek közt )

A parton a kijelölt területet foglaljuk el, ez alól kivételt képez, ha valaki pl. mosdóba megy.

Ha az időjárás kedvezőtlenre fordulása várható akkor :

 1. a túravezető a túrázókat vontára véve az indulás helyre vontatja a kísérőhajóval, vagy
 2. a túravezető a részvevőket biztonságos helyre irányítja, a túra ezzel megszakad, vagy a kedvezőtlen idő elmúltával folytatódik, vagy
 3. a túra el sem indul, vagy
 4. ha a tihanyi pihenőt nem tudjuk elhagyni az időjárás miatt, akkor a túravezető kisebb csoportokban szállítja vissza a Hajógyári Kikötőbe a nevezőket hajóval ( a két végpont közötti táv -4km- megtétele a kísérőhajóval kb. 3-5 perc)

Nevezés:

 1. a túra díja 5000 Ft, 18 év alattiaknak 4000 Ft , családi nevezés 10000 Ft
 2. a nevezési díjat „adományokat” a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség bankszámlájára kell befizetni, amit ők az olajszennyezés miatt sérült élővilág helyreállítására fordítanak! (K&H Bank Zrt. 10402300-50505355-52521009, közlemény: “RSD úszóláp helyreállítása”). Minden befizetett forintot az RDHSZ újabb egy forinttal egészít ki, így a lakossági felajánlásokból érkező összeg várható pozitív hatása megkétszereződik. Az adományok összegéről és a munka állásáról rendszeresen hírt adunak, a befizetett összeggel pedig tételesen elszámolnak. Az elvégzett munkákat szakmai és költségvetési beszámoló keretében is nyilvánossá teszik, így a felajánlások sorsa pontosan nyomon követhetővé válik.  
 3. a befizetés igazolását a helyszínen be kell mutatni az indulás előtt-megjegyzésben szerepeljen ki(k)nek az indulási jogát fedezi az utalás és zárójelben ,hogy SIÓSUP-RSD
 4. minden induló írjon pár sort a fenti e-mail címre, ezzel tájékoztatva szándékáról a túra szervezőit –más módon nem értesülünk erről, hiszen az utalásokat mi nem látjuk!
 5. esetleges eszközigényeket is kérjük a fenti e-mail címen jelezni

Támogatóink:

 • Balatoni Limnológiai Intézet
 • Balatoni Vízügyi Kirendeltség
 • Füred Televízió
 • Hajógyári Kikötő-Balatonfüred
 • Intersport –Siófok
 • Saluxto Kft.
 • Siófok Kajak-Kenu Pont
 • balatonfured.hu